UA-214389574-1

کالای برقی و روشنایی برق نیما

همه چیز درباره کابل تخت

کابل تخت به عنوان یکی از انواع کابل های نسبتا جدید شناخته می شود. این کابل با طراحی فشرده، انواع هادی‌های الکتریکی و لوله‌ها را در یک پروفیل تخت کنار هم قرار می دهد. همچنین این کابل امکان قرار دادن نیرو، سیگنال، فیلم، داده‌ها و لوله‌های پنوماتیک را در پروفیل ایجاد می کند. در واقع در کابل های تخت با از بین بردن چندین لایه پرکننده، محافظ و ژاکت که در کابل‌های گرد استفاده می شوند باعث کاهش فضا، وزن و افزایش طول عمر می‌گردند.
در ادامه این مقاله به بررسی کابل تخت، کاربردهای آن، و تفاوت های موجود بین کابل تخت و کابل گرد می پردازیم، با ما همراه باشید.

کابل تخت:

کابل تخت یکی از انواع کابل است که بیشتر در صنعت ساخت آسانسورها، بالابرها، جرثقیل ها و نقاله ها کاربرد دارد. همچنین از این دست از کابل ها برای نصب در سینی کابل هم استفاده می شود. کابل های تخت انواع مختلفی دارند و از نظر اندازه به دسته های مختلفی شامل 4 رشته، ٨ رشته، ١٢ رشته، ١٦ رشته، ٢٠ رشته و ٢٤ رشته تقسیم می شوند. کابل تخت آسانسور از نوع 24 رشته یا 20 رشته ای است. از کابل های کوچکتر معمولا برای کم شدن هزینه استفاده می شود، اما به هیچ وجه استاندارد نیست.

 

انواع کابل تخت:

همانطور که ذکر شد، کابل‌های تخت دارای انواع مختلفی هستند از جمله انواع این کابل ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کابل تخت افشان:

این نوع کابل با انعطاف پذیری بالا، فضای بسیار کمتری اشغال کرده و برای موارد مختلفی قابل استفاده است.
  • کابل تخت آسانسوری:

کابل آسانسور به تراول کابل نیز معروف است. این کابل به دلیل اینکه همواره در آسانسور در حال رفت و آمد است باید حتما از جنس مرغوب با استحکام بسیار بالایی باشد. به همین دلیل است که استفاده از نوع 24 رشته بیشتر توصیه می شود.
  • کابل تخت جرثقیل:

این نوع کابل به منظور تامین میزان برق جرثقیل و انتقال سیگنال های کنترلی استفاده می‌شود. 

ساختار کابل تخت:

به طور خلاصه می توان ساختار کابل تخت را بدین صورت معرفی کرد: هادی این نوع کابل، مس نرم شده افشان است و عایق آن از جنس پی وی سی است. رشته های کابل در این سیم ها به صورت موازی هستند و رویه سیم را با روکش پی وی سی، ترموپلاستیک رابر TPR یا لاستیک می پوشانند.

مزایای کابل تخت:

مهمترین مزیت های کابل تخت را می توان به طور خلاصه به موارد زیر دسته بندی کرد:

  • انعطاف پذیری بیشتر نسبت به کابل گرد.
  • فضای کمتری را به خود اختصاص می دهد.
  • به دلیل بیشتر بودن سطح آن نسبت به حجم سیم (به دلیل تخت بودن) گرما را به شکل بهتری به بیرون کابل هدایت می کند. به اصطلاح سیم داغ نمی کند.
  • بالا بودن استحکام مکانیکی زیرا تنش کششی بین هادی، عایق و روکس در کابل تخت به اشتراک گذاشته می شود.

 کاربردهای کابل تخت:

هرجا که نتوان از کابل گرد استفاده کرد باید سراغ کابل های تخت رفت. بر همین اساس می توان به صنایع مختلفی اشاره کرد که در آن ها از کابل تخت استفاده می شود.

  • کابل های متحرک در تجهیزات و ماشین آلات صنعتی
  • کابل جرثقیل و بالابرها
  • کابل کنترل آسانسور
  • سیستم های نقاله

البته باید به این نکته اشاره داشت که امروزه به علت روشن شدن مزایای بیشتر کابل تخت، از این نوع کابل در سایر مصارف هم می توان استفاده کرد و محدودیتی در آن وجود ندارد.

تفاوت کابل تخت و کابل گرد:

اولین موضوعی که می توان در تفاوت کابل تخت و کابل گرد مورد بررسی قرار داد تفاوت آن ها از لحاظ ساختاری است. اولین نکته، کم بودن میزان نویز در کابل های تخت است. البته در هر دو نوع کابل تخت و گرد نویز مشاهده می شود، اما این موضوع در کابل تخت بسیار کمتر است.

از طرفی می دانیم که کابل های گرد قدیمی تر هستند و سال های زیادی است که در سیم کشی ها و… استفاده می شوند. شاید بتوان گفت این کابل ها امتحانشان را پس داده اند، اما اینطورها هم نیست. کابل های تخت ایمنی بیشتری دارند و عملکرد خوبشان باعث شده است تا جایگزین خوبی برای کابل های گرد باشند.

 

   

برتری کابل تخت نسبت به کابل گرد:

کابل تخت به دلیل داشتن ظرفیت بالاتر، وزن سبک و صرفه جویی در فضا به یکی از اصلی ترین گزینه های استفاده در مصارف صنعتی تبدیل شده است. البته قدمت سیم گرد بیشتر بوده و همین باعث شده است تا کابل تخت تازه در ابتدای مسیر رقابت با کابل گرد باشد.
اما برتری کابل تخت به همین سه موضوع خلاصه نمی شود. موارد دیگری هم هست، که باعث شده است خرید کابل تخت بیش از پیش به کابل گرد ترجیح داده شود.

  • قابل اطمینان بودن کابل تخت:

کابل تخت به صورت موازی در کنار هم ساخته شده است. این باعث می شود تا بتوان هر رشته را به سادگی تشخیص داد؛ در نتیجه، برای استفاده در تابلو برق و تخصیص آن کار ساده تر خواهد شد.

  • حذف فضاهای زائد در میان رشته ها:

به دلیل اینکه این سیم ها به صورت لایه ای و موازی کنار هم قرار می گیرند، لایه ای زائد بین آن ها باقی نمانده است و همین موضوع باعث شده است تا با سیمی یکدست طرف باشیم.

  • انعطاف پذیری بیشتر:

معمولا کابل های گرد به دلیل منعطف بودنشان معروف اند، اما در برخی بخش ها مثل محل درب ها و بازوهای چرخشی انعطاف کابل های تخت بسیار کاربردی تر از کابل های گرد است.

  • استحکام بالای کابل تخت:

کابل های تخت طوری طراحی شده اند که همه هادی ها را با یک اندازه نیروی کششی تحمل کنند. نوعی مشارکت در تحمل نیروی کششی که باعث می شود این سیم بتواند قدرت بسیار بیشتری به نسبت سایر کابل ها داشته باشد.

  • ثبات الکتریکی بالا و امکان انتقال جریان بالاتر:

شکل هندسی کابل تخت ثبات بسیار بالایی دارد و همین امر باعث شده است تا در جریان الکتریکی هم ثبات داشته باشد. از طرفی سطح مقطع کابل تخت بیشتر است و این موضوع باعث می شود تا به شکل بهتری گرما را انتقال بدهند. در واقع در این حالت سطح بیشتری برای جریان عبور گرما ایجاد می شود.

  • حمل و نقل آسان تر:َ

همانطور که پیشتر هم گفتیم کابل های تخت بسیار انعطاف پذیرتر اند و همین موضوع باعث شده است تا به خوبی خم شده و روی هم قرار بگیرند. از این رو حمل و نقل این کابل ها بسیار آسان تر از کابل های گرد می شود. در نتیجه به سادگی می توان آن ها را روی هم قرار داد و به نقاط مختلف حمل کرد. البته در پایان باید به این نکته نیز اشاره داشت، که هر دو نوع کابل گرد و کابل تخت مزایا و کاربردهای خود را دارند. اما کابل های تخت که جدیدتر از کابل های گرد هستند امروزه طرفداران بیشتری برای خرید دارند.

 شما میتوانید انواع تجهیزات الکترونیکی را از فروشگاه برق نیما در لاله زار تهران، به صورت حضوری، تلفنی یا از طریق سایت خریداری نمایید.

اولین نفر باشید که دیدگاهش را می نویسد !

دیدگاه شما برای ما مهم است.